Khamis, Februari 24, 2011

Antara mimpi dengan "Real"iti

Semalam gua bermimpi, mimpi semalam tu gua rasa paling real setakat ni. Peh, memang susah gua nak cerita kat sini sebab dalam mimpi je yang tau real tak real nya mimpi tu. 

Ok, ceritanya bermula begini gua cerpen jela tiada edit tiada tokok tambah ini cerita real punya! Dia lebih kurang macam cerita Back To The Future lakonan M.J.Fox tu bukan Megan Fox cerita robot tangkup tu. Sekarang ni gua jadi M.J.Fox tu brader! Ok, sebelah rumah gua dulu kira jiran la, mat salleh. Gua mimpi semalam, anak mat salleh tu gua jumpe kat Texas, tah masa bila gua belajar kat Texas tah gua pun tak tahu. 

Sedang gua lepak-lepak sementara menunggu loceng kelas berbunyi pagi tu, gua terpandang kelibat pemuda mat salleh tu, yang peliknya gua memang tau yang dia tu jiran gua (ok la tak pelik sebab gua kan datang dari masa depan) pastu gua siap boleh teka lagi mak bapak dia akan berpindah ke Malaysia tahun 2001 nanti. time tu kat kolej dan gua tak tahu pun anak mat salleh tu belajar kat kolej sama dengan gua.

"Eh, kau ni jiran aku kan?" Tanya gua lebih kurang bila terserempak anak mat salleh merangkap jiran gua di kaki lima kolej. (Gua berbahasa inggeris dengan fasih masa tu. Nak lebih real lu translate)

"Eh, siapa kau?" Balas anak mat salleh yang bakal jadi jiran gua dengan kerek mat salleh. Biasalah mat salleh ni kalau tak kenal dia kerek sikit.

Gua mula sedar yang anak mat salleh ni tak tahu apa-apa pun pasal hal ni sebab gua ni datang dari masa depan. Lantas gua ajukan soalan berbunyi,

"Sekarang tahun berapa ah?" Tanya gua dengan lagak serius campur kelam kabut.

"January 1999" Jawab anak mat salleh tu ringkas dan kerek.

"Ok, March 2001 nanti mak bapak kau akan pindah ke Malaysia, dan kau bakal menjadi jiran aku." Balas gua tak banyak cakap, time tu gua terus tinggalkan anak mat salleh yang masih lagi terpinga-pinga bingung. Serentak dengan tindakan gua itu, loceng kelas pagi pun berbunyi tanda kelas dah nak bermula. 

"Celaka alarm henpon ni mengganggu je, bagi la peluang gua naik kereta rentas masa dulu, jumpa pak cik saintis pun belum lagi nih!", terus gua bingkas bangun capai tuala, mandi. 

Peh, real tak real mimpi gua ini lah yang paling real semenjak 23 tahun gua hidup. Lu orang tak nak percaya lu orang punya pasal gua tak nak paksa.



5 ulasan:

eka berkata...

tolong bagi gua address google translate bro . timekacehh , hikhik . *gedik arkk ?

Barry Allen berkata...

Peh, jenis mengada-ada..

misz molecule berkata...

mimpi..













tension.hehhe
















http://thyyunxthiya.blogspot.com/

Barry Allen berkata...

misz molecule, mimpi real ni, real (gua serius)

Daria berkata...

mimpi slalu rasa real.....huhuhu....verangan kuat ni...mesti b4 tido tu lu dah verangan lu boleh naik kereta rentas masa...kan?